Slip for dyre tandlægeregninger - Tandplejer forklarer, hvordan man sparer penge på tandlægeregningen

Helsinge den 21. marts 2023

Slip for dyre tandlægeregninger

”Hvis vi havde mere fokus på den forebyggelse som folk har brug for, og som vi ved virker, så kunne vi spare en stor del af de udgifter vi har til tandlægebehandlinger i dag. Både samfundsøkonomisk, og ikke mindst ift. vores privatøkonomi. Og som en sidegevinst så kunne vi også spare borgerne for smerter, og redde flere liv” udtaler Liselotte Hinrich, tandplejer og stifter af Denglademund.dk.

 

 

Fakta:

  • Din tandlæge reparerer skader, men kan ikke fjerne ikke årsagen. Så derfor kommer skaderne igen og igen. Det er kun dig selv som kan fjerne årsagen.
  • Hvis ingen har lært dig hvordan du fjerner årsagen, så er risikoen for dyre tandlægeregninger meget højere.
  • Årsagen er dårlig mundhygiejne, som kun ganske få mennesker får ændret ved at gå regelmæssigt til tandlæge (KRAM)
  • Hvis de forebyggende ydelser, som du betaler for, og som kan fjerne årsagen virkede, så kunne dine tandlægeregninger blive billigere

Vi lukker øjnene og krydser fingre

Mange mennesker er af den overbevisning at nogen mennesker har dårlige tænder, og andre er bare heldige. Men sådan forholder det sig i ikke i virkeligheden. Der findes en mindre gruppe mennesker som har medfødte eller erhvervede sygdomme/ lidelser, som gør at de har et meget større behov for forebyggelse af sygdomme i tænder og tandkød. Men det er langt fra de fleste af os. Og hvis de mennesker fik den nødvendige hjælp, så ville de ikke have nær så mange udfordringer, og høje tandlægeregninger. De fleste af os holder vejret og krydser fingre når vi går til tandlægen, og håber på det bedste. ”Han borede slet ikke!” kan mange sikkert huske fra en gammel tandpasta reklame. Skulle vi ikke styrke forebyggelsen, så vi forventede at han ikke borede?

”Vi bør gøre op med, og ændre vores sundhedssystem, som det er i dag på tandsundhedsområdet. Ellers så griber vi ikke dem som har de største udgifter til tandlægebehandlinger”
udtaler tandplejer Liselotte Hinrich.

Sygdomme i tænder og tandkød er livstilssygdomme

Hvis du lever sundt, så er risikoen for sygdomme lavere. Hvis du holder plakken væk så er risikoen for tandsygdomme lavere. For det er plakken som er årsagen til alle tandsygdomme. Men det kræver at du ved hvad du skal gøre for at holde plakken væk. ”Børst tænder 2 minutter 2 gange dagligt og brug fluor tandpasta” og ”husk lige tandtråden” er ikke altid løsningen. For når det kommer til tandsundhed, så er der ikke nogen standardløsninger. Det ikke så meget hvad vi gør, men hvordan vi hver især gør det på den rigtige måde for os. ”Vi bør gøre op med, og ændre vores sundhedssystem, som det er i dag på tandsundhedsområdet. Ellers så griber vi ikke dem som har de største udgifter til tandlægebehandlinger” fortsætter tandplejer Liselotte Hinrich.

De fleste børster ikke tænder godt nok

Ifl. KRAM undersøgelsen, så børster 69,4% tænder flere gange dagligt, men har alligevel en moderat eller ringe mundhygiejne. Næsten 90% af deltagerne med moderat mundhygiejne, oplyste at de havde været til tandlæge mindst 1 gang årligt de sidste 5 år. 63% af deltagerne havde tandkødsbetændelse. ”I den sammenhæng kan man være forundret over, at de ikke er bedre til at børste tænder, når de har været til tandlæge så hyppigt” citat KRAM undersøgelsen. ”Jeg har haft mange patienter som fortæller at de børster tænder flere gange om dagen, men alligevel har synlig plak og tandkødsbetændelse” fortsætter tandplejer Liselotte Hinrich

Når forebyggelse ikke virker

I 2022 foretog tandlægerne i voksentandplejen mere end 3,8 mio undersøgelser, og over 1 mio forebyggende ydelser. På trods af det blev der boret i knap 2,3 mio tænder, og trukket mere end 220.000 tænder ud. Antallet af ovennævnte ydelser/ behandlinger har ligget rimelig stabilt siden 2019. (Dansk tandlægeforening) I 2017 gik mere end 80% af danskere over 25 år regelmæssigt til tandlæge (Statens institut for folkesundhed) KRAM undersøgelsen konkluderer: ”På den anden side er der noget, der tyder på, at blot fordi man går til tandlæge, er det ikke en selvfølge, at man opnår god mundhygiejne”.

Står der IFB på din tandlægeregning?

Så er du langt fra den eneste. IFB (Individuel forebyggende behandling), stod der i gennemsnit på flere end 1 mio regninger om året fra 2019 til 2022. En IFB er meget mere end ”husk lige tandtråden” eller ”du skal børste mere grundigt der”. For ellers gør den ingen forskel, som formålet med ydelsen er. IFB omfatter i princippet alle de tiltag, som er nødvendige for at gøre dig i stand til at ændre din mundhygiejne, så du kan stoppe en sygdoms proces eller lidelse i mundhulen. Hvis tandlægen ikke har den nødvendige tid, så har han/hun heldigvis mulighed for at I aftaler en ny tid, uden merpris for dig. Så du kan få den hjælp du har brug for.

Sådan kan du spare penge

Din tandlæge/tandplejer kan ikke gøre dine tandlægeregninger mindre. Det er kun dig selv som kan det. Hvis du får et hul i en tand, får foretaget paradentosebehandlinger eller IFB igen og igen, så forvent at din tandlæge/tandplejer giver dig den hjælp som du har brug for, så du kan undgå det fremover. For det er lige præcis sådan du kan spare penge på dine tandlægeregninger. ”Alle sygdomme i tænder og tandkød kan forebygges. Men det kræver at vi som fagpersoner bruger den nødvendige tid til at undervise vores patienter” afslutter tandplejer Liselotte Hinrich

Kontakter